13 Nisan 2014 Pazar

Araştırmalara Göre Yanlış Adresler Online Pazarlamanın Düşmanı

Geçtiğimiz günlerde Amerika’nın yerel veri ve pazarlama platformlarından Placeable, pazarlamacıları yakından ilgilendirebilecek bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma, tüketicilerin, arama alışkanlıklarını ve davranışlarını test etmeyi hedefliyordu. 1000 yetişkin ve 228 pazarlamacının oluşturduğu bir katılımcı grubuyla gerçekleştirilen araştırmada, pazarlamacılardan, adeta bir tüketici gibi davranmaları istendi.

Pazarlamacılar tüketicilere oranla mobil yaşam tarzını daha çok benimsediklerinden kişiselleştirme, sosyal paylaşım ve içerik oluşturma gibi konular ile diğer katılımcılardan daha fazla ilgili görünüyorlardı.

Araştırma kapsamında bazı ilginç sonuçlar elde edildi. Örneğin, belli bir kategoride hedefledikleri yerel bir işletmeyi bulabilmek için arama motorlarını kullananların, ancak yüzde 56’sı bir perakendeci, yüzde 51’i bir restoran ve sadece yüzde 25’i bir banka ATM’si (bu kitlenin yüzde 50’si, gerekli bilgiyi, bankanın kendi sitesinden aldı) bulabildi.

Bu tür lokasyonları arama yapanların yüzde 71’i yerel işletme araştırmasını evlerinden yaptıklarını ve işletmeyi ilk defa ziyaret etmeden bilginin doğruluğunu teyid etmek istediklerini söyledi. Arama yapanların yüzde 22’si bu iş için telefonlarını kullandıklarını, yüzde 7’si ise işletmeyi bulmak için yolda arama gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Araştırmada arama sonuçlarının kalitesi konusunda net bir soru olmamasına karşın araştırma yapanların yüzde 71’inin evinde bu işi yapması, yüzde 65 gibi yüksek bir oranda akıllı telefon sahipliği olan bir toplumda tuhaf karşılanabilir. Ayrıca yerel veri sağlayan birçok portal ve rehber sitelerine yansıyan trafiğin yüzde 40 ile 60 arasındaki bir oranın mobil cihazlardan geldiği de bilinen bir gerçek.

İnsanların herhangi bir işletme araştırırken veya karşılaştırma yaparken geniş ekrana ihtiyaç duyması, bu nedenle de PC’leri veya tabletleri kullanması bir olasılık olarak düşünülebilir. Ayrıca evden sorgulama yapanların (yüzde 71) büyük bir kısmı da akıllı telefon kullanıyor olabilir.

Ancak araştırmanın en ilginç kısmı, yanıtlayanların büyük bölümünün marka ve işletmelere olan güven ve bağlılığını bu markaların yerelde verdikleri hizmetler açısından yitirmiş olduklarını göstermesi oldu. Bu da markalara ait olan yerel adres verilerinin yetersiz ve yanlış olmasından kaynaklanıyor. Online sorgu sonuçlarını üretenlerin yüzde 73’ü markaya ilişkin yerel bilgilerin doğru olmadığını, yüzde 67’si ise yerel işletme bilgisinin yanlışlığı nedeniyle yolda kaybolduklarını söylemiş.

Araştırma bağlamında insanların kendilerine önerilen rotaların yanlışlığından (internetteki yanlış sıralamalar ile karşılaştırıldığında) daha az yakınmaları, küçük bir çelişki gibi değerlendirilebilir. Sorunlar aynı ve tek bir nedenden kaynaklanıyor. Bu rotalar, listelerin yer aldığı veritabanlarından türetiliyor. Kötü rota yönlendirmeleri aslında kötü bir adres veritabanı anlamına geliyor.

Araştırmada kullanıcıların kişiselleştirilmiş promosyonlara karşı tepkileri de soruldu. Katılımcıların yüzde 55’i (pazarlamacıların yüzde 72’si) önerilen fikri benimsedikleri görüldü, yüzde 45’i ise büyük olasılıkla mahremiyetlerini korumak adına yapılan teklifle ilgilenmedikleri anlaşıldı.

Bu noktada tüketicilerin, kişiselleştirme ve bu tür yöntemlerin arka planı konusunda kararsız kaldıkları tahmin edilebilir. Tüketici araştırmaları ile ünlü Pew, iki yıl önce yaptığı bir çalışmada tüketicilerin özellikle arama sorgularına bağlı olarak yapılan özelleştirme işinden hiç mi hiç memnun olmadıklarını ortaya koymuştu.

Kişiselleştirme tekliflerine rağmen, yanıt veren tüketiciler tekliflere karşı genelde açık fikirli davranmışlar, yüzde 60’ın üstünde bir grup bazı özel konularda yaptıkları araştırmalar sonucu rakiplerin cazip önerilerini dikkate alabileceklerini ifade etmişler. Özellikle restoran araştırması yapanlarda bu oran yüzde 73’leri buluyor.

5 Mart 2014 Çarşamba

Türkçe Düşünen Paritus'un İçinde Ne Var?

Rahmetli dedemin iddiasına göre lambalı radyonun içinde küçük insanlar vardı.... Paritus'ta ise bulanık mantıkla çalışan güçlü bir arama motoru...


14 Şubat 2014 Cuma

BT Bilgi Blog ile Tanıştınız mı? Kurumsal Teknolojiler Şimdi Bir Tık Daha Yakın...


 BT Bilgi Teknolojileri Blog
BT Bilgi Teknolojileri, Türkiye’nin önde gelen rekabetçi markalarına, “Yalın İş… Yalın Teknoloji!” ilkesi ile ve 10 yılı aşkın süredir, kurumsal danışmanlık ve BT yönetim hizmetleri veriyor. Kurumsal teknolojiler hizmet döngüsünde uzman ve deneyimli BT Bilgi kadrosu, Yapı Kredi, Allianz, Tofaş, Türkiye Finans, TEB, Turkcell ve Erdemir gibi kendi sektörlerinde bayrak marka olan birçok kuruma katma değer ve kalite odaklı çözümler sunmaktadır. 

16 Ocak 2014 Perşembe

Paritus Dostlarıyla Sıcak Karşılaşma

Türkiye şartlarına uygun teknolojisi ile kurumların veri kalitesine doping yapmayı hedefleyen Paritus, 15 Ocak’ta Wyndham Hotel’de düzenlenen bir toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı. Çeşitli ihtiyaçlara uyarlanabilen modülleri, Türkçe düşünen algoritması ve SaaS modeli sayesinde kurumlara ekonomik ve performanslı servisler sunan Paritus Akıllı Arama Çözümleri Tanıtım Toplantısı’nda finans, sigortacılık, perakende, lojistik ve bilişim sektörünün üst düzey yöneticileri, profesyoneller ve uzmanlar biraraya geldi

Türkçe düşünen algoritmasıyla Türkiye’nin rakipsiz veri doğrulama, zenginleştirme ve koordinatlama yazılımı Paritus Akıllı Arama Çözümleri, 15 Ocak 2014 günü Wyndham Hotel’de düzenlenen ve Paritus işortakları ile müşterilerinin geniş katılımına sahne olan renkli bir tanıtım toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı. Paritus teknolojisini 2009 yılından bu yana geliştiren BT Bilgi Teknolojileri’nin düzenlediği toplantıya Paritus Veri Kalitesi ve Lokasyon Bazlı Hizmetler, Hizmet Planlama Yöneticisi Barış Işıklılar, Enpara.com Teknoloji ve Ürün / Süreç Yönetimi Bölüm Müdürü Cumhur Türkmen, NeoSinerji Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Mehmet Üst ile Infotech Kurucu Ortağı Ali Ufuk Peker konuşmacı olarak katıldılar.



Finans, perakende, lojistik, e-ticaret ve sigortacılık gibi çeşitli sektörlerden veri kalitesi ve veri yönetimi profesyonelleri ile IT yöneticilerinin de izleyici olarak yer aldığı toplantının açılış konuşmasını Paritus Akıllı Arama Çözümleri Ürün Müdürü Zuhal İşcan gerçekleştirdi. İşcan, açılış konuşmasında özetle şunları söyledi:

“Günümüzde kurumların altyapı itibarıyla teknoloji yatırımları açısından belli bir olgunluk seviyesine geldiğini görüyor ve bunu tabii ki memnuniyet verici buluyoruz. Ancak bugün profesyonellerin daha büyük bir sorunu var, o da mevcut bilgiden gerçek iş değeri elde etmek. Profesyonel yöneticiler günümüzde mevcut bilgiyle rakiplere göre ciddi bir fark yaratma olanağına sahip. Paritus’un kurumlara sunduğu katma değer tam bu noktada öne çıkıyor. Türkiye’nin dinamik kurumlarına nitelikli bilişim hizmetleri sunan BT Bilgi Teknolojileri’nin yatırımlarıyla düzenli olarak gelişen Paritus teknolojisi, sağladığı veri zenginleştirme, doğrulama ve koordinatlama olanaklarıyla kurumların veri kalitesinde çarpıcı değişimler yaratabiliyor. Teknolojik yeniliklere açık, esnek ve modüler bir yazılım olan Paritus’un veri kalitesi stratejilerinin vazgeçilmez bir bileşeni olmasından büyük bir gurur duyuyoruz”.


Toplantının ilk sunumunu gerçekleştiren Paritus Veri Kalitesi ve Lokasyon Bazlı Hizmetler, Hizmet Planlama Yöneticisi Barış Işıklılar, bulanık mantığa dayalı Paritus akıllı arama teknolojisi hakkında izleyicileri aydınlattığı konuşmasında, kurumlar için önemli noktalara dikkat çekti. Işıklılar, “Türkiye için geliştirdiğimiz bulanık mantık ve doğal dil işleme algoritmaları; imla yanlışlarını, fonetik hataları, eksik kelimeleri, kısaltmaları, unvanları, varyasyonları ve pek çok yazım farklılığını dikkate alarak doğru veri kayıtlarını doğru zamanda saliseler içinde arayıp eşleştirebiliyor. Bunun gibi daha birçok özelliği ile Paritus, ana veri yönetimi, iş zekası ve veri kalitesi çalışmalarına önemli bir katkı sağlıyor” dedi.


Sınırsız müşteri deneyimi

Paritus kullanıcılarından Finansbank Enpara.com, bireysel bankacılıkta kişiye özel kaliteli hizmet anlayışını mobil teknolojiler ve kaliteli veri ile sahaya taşıyan sayılı kurumlar arasında yer alıyor. Enpara.com Teknoloji ve Ürün/Süreç Yönetimi Bölüm Müdürü Cumhur Türkmen, bire bir bankacılık hizmetlerinde süreç ve veri kalitesinin önemini vurgulayarak gerçekleştirdiği canlı sunumda şunları söyledi:

“Müşteri deneyimi Enpara.com için çok ciddi bir konudur. Teknoloji, Enpara.com için sınırsız bir müşteri deneyimi anlamına geliyor. Paritus gibi teknolojiler ise bize müşteri deneyimini geliştirme konusunda önemli bir fırsat sağlıyor”.


Kaliteli ve zenginleştirilmiş veri

Bulut ortamında geliştirdiği çözümlerle sigortacılık sektörüne yenilikçi bir açılım getiren NeoSinerji de Paritus lansman toplantısında büyük ilgi gördü. Sektörün kıdemli profesyonellerinden ve NeoSinerji Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Mehmet Üst, veri kalitesi yönünde sektörün kaydettiği gelişmeleri izleyicilerle paylaştı. Üst, “Kaliteli ve zenginleştirilmiş veri, bize bugün tekil müşterinin eksiksiz ve tam bir görüntüsünü verme potansiyeli taşıyor. Teknoloji sayesinde elimizde artık bu görüntüyü sağlayacak geocoding ve zenginleştirme olanakları var” dedi ve sözlerine şunları ekledi:


“Geocoding ve zenginleştirmenin, veri kalitesindeki rolüne vurgu yapan Üst, “Bugün artık birçok profesyonel, haklı olarak arkadaki sorunlu veriyle uğraşmak istemiyor. Rekabetçi bir ortamda birçok yönetici yapısal veya değil, elindeki veride saklı olan müşteri değerini görmeyi arzu ediyor”.

Toplantının son konuşmasını gerçekleştiren Infotech Kurucu Ortağı Ali Ufuk Peker ise veri görselleştirmesinin profesyonellere yeni ufuklar açtığını söyleyerek, “Bugün hemen her alanda iş hedeflerimize uygun projeksiyonlarımızı görsel haritalara dökmemiz mümkün. Kaliteli verinin üzerinde kurgulanan bu haritalar pazarlamadan lojistiğe hemen her sektörde ve segmentte daha hızlı ve etkili kararlar alma imkanı sunuyor” dedi.


Çeşitli sektörlerden üst düzey yönetici ve profesyonellerin katılımıyla hareketli geçen Paritus Lansman Toplantısı, daha sonra gerçekleştirilen bir kokteylle sona erdi.